EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
стоматологія стоматологія
стоматологія стоматологія

Що нового?

Долучення телемедицини дозволяє ефективніше контролювати симптоми захворювань порожнини рота.

Згідно з результатами ретроспективного обсерваційного дослідження, опублікованими в журналі BMC Oral Health, застосування телемедицини дозволяє знизити інтенсивність болю та виразність симптомів захворювань ротової порожнини. Мета цього дослідження полягала у визначенні ролі телемедицини у лікуванні болю у пацієнтів із захворюваннями порожнини рота.

У всіх нових пацієнтів, дані яких були включені до цього ретроспективного дослідження медичних карт, огляд на першому візиті проводили за допомогою телемедичних технологій, та на кожному візиті реєстрували суб'єктивну оцінку інтенсивності болю за шкалою від 0 до 10. Оцінку зміни інтенсивності болю в порожнині рота на візиті наступного спостереження відносно значення на першому візиті з використанням телемедицини проводили за допомогою критерію Вілкоксона. До дослідження було включено 137 нових пацієнтів (середній вік: 56 років).

Без можливостей телемедицини для особистого спілкування з фахівцем пацієнтам довелося б подолати в середньому близько 65 миль (105 км). Найбільш поширеними захворюваннями ротової порожнини були реактивні/запальні захворювання. З першого візиту по відеозв'язку до першого візиту наступного спостереження в учасників було відзначено зменшення інтенсивності болю в середньому на 3 бали та виразності симптомів з боку ротової порожнини за суб'єктивною оцінкою пацієнтом у середньому на 65 %. Отже, телемедицина дозволяє забезпечити якісну медичну допомогу та відіграє важливу роль у лікуванні симптомів захворювань ротової порожнини.

Джерело:

BMC Oral Health

Стаття:

The role of telemedicine for symptoms management in oral medicine: a retrospective observational study

Автори:

Zahra Alsafwani і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: