EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Епізодичний і кластерний головний біль: що краще піддається невідкладному лікуванню? Епізодичний і кластерний головний біль: що краще піддається невідкладному лікуванню?
Епізодичний і кластерний головний біль: що краще піддається невідкладному лікуванню? Епізодичний і кластерний головний біль: що краще піддається невідкладному лікуванню?

Що нового?

Було встановлено, що епізодичний кластерний головний біль краще піддається невідкладному лікуванню в порівнянні з хронічним кластерним головним болем.

Імовірність успішного абортивного лікування у пацієнтів з епізодичним кластерним головним болем вища в порівнянні з пацієнтами з хронічним кластерним головним болем. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Cephalalgia, для повного полегшення болю застосування суматриптану у вигляді ін'єкції більш ефективно, ніж терапія киснем. Мета даного перехресного дослідження, проведеного з використанням даних датського дослідження кластерного головного болю, полягала в тому, щоб отримати уявлення про існуючі методи лікування і вивчити зв'язок між клінічними особливостями і відповіддю на терапію.

У дослідження були включені 400 пацієнтів у віці від 18 до 65 років з діагностованим кластерним головним болем за Міжнародною класифікацією головного болю (ICHD-2). Учасники (співвідношення випадків епізодичного і хронічного головного болю склало 1,7: 1) заповнили анкету, після чого пройшли формалізоване інтерв'ю. Для виявлення кореляції використовували множинну логістичну регресію.

Пацієнти з епізодичним кластерним головним болем частіше реагували на терапію триптанами (відношення шансів, ВШ = 1,77) і терапію киснем (ВШ = 1,64) в порівнянні з пацієнтами з хронічним кластерним головним болем. У разі високої інтенсивності болю відповідь на терапію киснем була менш вірогідною (ВШ = 0,53). Крім того, зі збільшенням тривалості захворювання ризик недостатності відповіді підвищувався (ВШ = 0,79).

Серед пацієнтів, які отримали ін'єкцію суматриптану і кисень, частка досягнення повного полегшення болю (100%) була вищою при терапії суматриптаном в порівнянні з терапією киснем. Зазначалося, що при застосуванні верапамілу частота відповіді була невисокою. Ефективність верапамілу не була пов'язана з клінічними особливостями. Примітно, що тільки у 57% пацієнтів, які застосовують профілактичні засоби, відповідь склала 50%.

Автори дослідження прийшли до висновку, що пацієнтам з кластерним головним болем необхідні більш ефективні методи невідкладного і профілактичного лікування.

Джерело:

Cephalalgia

Стаття:

Real-life treatment of cluster headache in a tertiary headache center - results from the Danish Cluster Headache Survey

Автори:

Anja Sofie Petersen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: