EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Остеопатичне лікування покращує хронічний біль в нижній частині спини у пацієнтів Остеопатичне лікування покращує хронічний біль в нижній частині спини у пацієнтів
Остеопатичне лікування покращує хронічний біль в нижній частині спини у пацієнтів Остеопатичне лікування покращує хронічний біль в нижній частині спини у пацієнтів

Що нового?

Остеопатичне лікування здається валідною опцією менеджмента пацієнтів з хронічним болем в нижній частині спини.

Дані дослідження продемонстували, що остеопатичне лікування ефективно зменшує рівень болю, та покращує функціональний статус пацієнтів з  хронічним неспецифічним болем в нижній частині спини. Порівняно з іншими методами лікування, показник міофасциального полегшення доказово вказував на кращий рівень зменшення болю.

Для оцінки ефективності остеопатичного лікування хронічного болю в нижній частині спини, провели систематичний огляд і мета-аналіз. Результати описували за моделлю PRISMA. Дослідили 6 баз медичних даних на наявність відповідних рандомізованих контрольованих досліджень (РКД). Первинною кінцевою точкою (ПКТ) було покращення болю та функціонального статусу (непрацездатності), в періодах після лікування та подальшого спостереження.

Кожне дослідження проаналізували за стандартизованою формою. Похибку кожної публікації оцінили кокрейнівським інструментом (Cochrane risk of bias tool). Розмір ефекту (effect size, ES) оцінювали після лікування та через 12 тижнів спостереження. Систему GRADE застосовували для визначення якості доказових даних.
В дослідження включили 10
публікацій: 6 статей досліджували остеопатичне маніпуляційне лікування (osteopathic manipulative treatment, OMT, n=6), одна – краніосакральне лікування (craniosacral treatment, CST, n=1), дві - міофасциального полегшення (myofascial release, n=2), та одна -  остеопатичні вісцеральні маніпуляції (n=1). Жодне з досліджень не було визнане таким, що має низьку вірогідність похибки.

Застосування остеопатії супроводжувалося кращою ефективністю, ніж протибольові інтервенції порівняння (ES: -0.59), а також покращенням функціонального статусу (ES: -0.42). Докази середньої сили показали більшу ефективність відносно показника міофасциального полегшення, порівняно з іншими остеопатичними методиками полегшення болю (ES: -0.69). Також цей ефект спостерігали в періоді спостереження (ES: -0.73).

З меншою якістю даних, було показано перевагу методу OMT, над іншими методами, у лікуванні болю (ES: -0.57), та у покращенні функціонального статусу (ES: -0.34). І з зовсім низькою якістю даних, було продемонстровано, що показник міофасциального полегшення був кращим, порівняно з контрольними методами, щодо фунціонування пацієнта (ES: -0.73).

Таким чином, остеопатичні методи можуть суттєво покращити переносимість болю, та функціональний статус пацієнта, при хронічному болю у нижній частині спини.
Тим не менш, потрібні високоякісні та розгалужені  рандомізовані контрольовані дослідження, для порівняння різних методів остеопатії, для генерації даних кращого рівня.

Джерело:

Complementary Therapies in Medicine

Стаття:

Effectiveness of Osteopathic Interventions in Chronic Non-Specific Low Back Pain: a Systematic Review and Meta-Analysis

Автори:

Fulvio Dal Farra et al.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: