EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка ефективності блокади потиличного нерва для полегшення гострого головного болю після краніотомії Оцінка ефективності блокади потиличного нерва для полегшення гострого головного болю після краніотомії
Оцінка ефективності блокади потиличного нерва для полегшення гострого головного болю після краніотомії Оцінка ефективності блокади потиличного нерва для полегшення гострого головного болю після краніотомії

Що нового?

Результати дослідження свідчать, що рання блокада потиличного нерва лідокаїном і дексаметазоном є ефективним і безпечним методом лікування невралгії потиличного нерва, включаючи гострий головний біль після краніотомії.

Рання блокада потиличного нерва лідокаїном і дексаметазоном є безпечним і ефективним вибором для лікування пацієнтів зі стійким до медикаментозної терапії гострим головним болем після краніотомії. Згідно з результатами ретроспективного дослідження, опублікованими в Pain Research and Management, така блокада знижує інтенсивність болю і здатна попередити розвиток рефрактерної невралгії потиличного нерва. Shaoheng Wang і співавт. провели це дослідження для вивчення терапевтичної ефективності та безпеки блокади потиличного нерва при гострому головному болю після краніотомії.

Дані збирали ретроспективно з електронних медичних документів установи та історій хвороби (з січня 2012 по грудень 2020 р.) В цілому в випробування включили 41 учасника з рефрактерним гострим головним болем після краніотомії, яким при діагностуванні була показана блокада потиличного нерва лідокаїном. Всі пацієнти отримували лідокаїн і дексаметазон.

Інтенсивність болю і частоту розвитку ускладнень, пов'язаних з блокадою потиличного нерва, і побічних ефектів досліджували в різних часових точках: (1) до блокади потиличного нерва, (2) через один день після блокади потиличного нерва і (3) при виписці. Після проведення блокади потиличного нерва і при виписці було відзначено статистично значуще зниження середніх оцінок за цифровою рейтинговою шкалою болю (NRS) до блокади (див. Таблицю нижче).


Через місяць повне полегшення болю без терапії відзначили у 73% пацієнтів (n = 30), а через три місяці тільки 5% (n = 2) пацієнтів були змушені продовжувати прийом препаратів для підтримки знеболювання. В цілому, побічних ефектів або ускладнень відразу після проведення блокади або протягом трьох місяців після неї виявлено не було.

Таким чином, автори приходять до висновку, що застосування блокади потиличного нерва здатне забезпечити безпечне і ефективне полегшення болю, а також попередити розвиток рефрактерної невралгії потиличного нерва.

Джерело:

Pain Research and Managment

Стаття:

Occipital Nerve Blockade for the Treatment of Occipital Neuralgia-Like Acute Postcraniotomy Headache: A Retrospective Study

Автори:

Shaoheng Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: