EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Застосування інгібіторів протонної помпи не підвищує ризик розвитку інфекції SARS-COV-2 Застосування інгібіторів протонної помпи не підвищує ризик розвитку інфекції SARS-COV-2
Застосування інгібіторів протонної помпи не підвищує ризик розвитку інфекції SARS-COV-2 Застосування інгібіторів протонної помпи не підвищує ризик розвитку інфекції SARS-COV-2

Що нового?

У багатоцентровому дослідженні типу випадок - контроль, яке було проведене на основі даних даних трьох медичних центрів Каліфорнії (США), показано, що застосування інгібіторів протонної помпи (ІПП) не підвищує шансів отримання позитивного результату тесту на SARS-COV-2. 

Ці результати підтверджують безпеку застосування ІПП за відповідними медичними показаннями під час пандемії COVID-19.

Останнім часом в медичній спільноті обговорюється небезпека того, що деякі лікарські засоби можуть підвищувати ризик розвитку інфекції SARS-CoV-2, зокрема таке занепокоєння викликали інгібітори протонної помпи (ІПП). Anna L. Silverman та співавтори поклали за мету підтвердити або спростувати зв'язки між застосуванням ІПП та інфекцією SARS-CoV-2, проаналізувавши дані пацієнтів з трьох найбільших спеціалізованих науково-медичних центрів Каліфорнії.

У період з 1 березня по 10 червня 2020 року дослідники за єдиним принципом вибрали 150 карт пацієнтів з позитивним результатом тесту на SARS-CoV-2 у мазках із ротоглотки та 150 карт пацієнтів із негативним результатом тестів  у кожному з трьох центрів, що взяли участь у дослідженні (UCSF, UCSD, UCLA). Таким чином, загалом проаналізували 900 карт. При обгрунтуванні обсягу вибірки було підраховано, що для виявлення двократного збільшення відносного ризику серед осіб, які приймають ІПП, порівняно з особами, які не приймають ІПП, із 80% статистичною потужністю необхідно залучити по 416 учасників у групи випадку і контролю. При аналізі впливу прийому ІПП враховували лише хронічне пригнічення кислотності, яке було визначене як прийом ІПП щодня або за потребою, але щонайменше впродовж чотирьох тижнів. Був проведений аналіз з використанням моделей логістичної регресії, з урахуванням можливого впливу на результат 38 характеристик, зокрема застосування ІПП, демографічних даних та супутніх захворювань.

Популяція пацієнтів була представлена приблизно порівну жінками і чоловіками; 20% популяції склали особи старше 65 років. У 71% пацієнтів індекс коморбідності Чарлсона становив 0-2 бали. За результатами логістичної регресії застосування ІПП не було пов'язане з підвищенням шансів позитивного тесту на SARS-CoV-2;  відношення шансів склало 1,02; 95% довірчий інтервал від -0,91 до 1,15, p = 0,717. Хоча популяція дослідження була відносно молодою та з низьким тягарем супутніх захворювань, було виявлено, що наявність ожиріння, цукрового діабету, деменції та ВІЛ підвищує ризик отримання позитивного результату тесту на SARS-CoV-2, що узгоджується з результатами попередніх досліджень.

Висновок

В даному багатоцентровому дослідженні типу випадок - контроль, яке було проведено на підставі даних з трьох наукових медичних центрів Каліфорнії, застосування ІПП значуще не підвищувало шанси отримання позитивного результату тесту на SARS-COV-2. Ці результати підтверджують безпеку застосування ІПП за медичними показаннями під час пандемії COVID-19. 

Джерело:

Gastroenterology

Стаття:

PROTON PUMP INHIBITOR AND RISK OF SARS-COV-2 INFECTION: A MULTI-CENTER EXPERIENCE

Автори:

Anna L. Silverman і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: