EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективність застосування моноклональних антитіл до CGRP для зниження частоти нападів мігрені Ефективність застосування моноклональних антитіл до CGRP для зниження частоти нападів мігрені
Ефективність застосування моноклональних антитіл до CGRP для зниження частоти нападів мігрені Ефективність застосування моноклональних антитіл до CGRP для зниження частоти нападів мігрені

Що нового?

Для полегшення головного болю і мігрені пацієнтам з рефрактерною мігренню може бути показано застосування моноклональних антитіл до CGRP.

Результати недавно проведеного обсерваційного дослідження в умовах клінічної практики, опубліковані в журналі Journal of Neurology, свідчать про ефективність терапії моноклональними антитілами до кальцитонін-ген-зв'язаного пептиду (CGRP) у пацієнтів з рефрактерною мігренню.

Щоб вивчити відповідь на лікування моноклональними антитілами до CGRP з точки зору частоти і впливу головного болю на повсякденну активність, були проаналізовані в цілому 155 пацієнтів з частотою випадків головного болю ≥8 днів в місяць (і незадовільною відповіддю як мінімум на 3 профілактичних препарати, наприклад , на еренумаб і галканезумаб). Пацієнти вели електронний щоденник головного болю, в якому вказували кількість днів з головним болем і мігренню на місяць, інтенсивність головного болю (за цифровою шкалою) і частоту використання знеболювальних препаратів. Крім того, на початку лікування і через 12 тижнів терапії пацієнти заповнювали опитувальники по оцінці результатів, про які повідомляється пацієнтами. Пацієнтів поділяли на три категорії за ступенем зниження частоти нападів головного болю і мігрені: ≥50%, ≥75% і 100% відповідь на лікування.

Після 12 тижнів лікування спостерігалося зниження частоти нападів головного болю на -9,1 дня з головним болем на місяць і -8,5 дня з мігренню на місяць. Число пацієнтів, які повідомили про зниження кількості днів з головним болем і мігренню на місяць на ≥50%, ≥75% і 100%, представлено в таблиці нижче.


У групі відповіді на лікування, вираженої у вигляді зниження числа днів з мігренню на місяць на ≥50%, спостерігалися виразні поліпшення показників за всіма параметрами, про які повідомляється пацієнтами. У пацієнтів, які не отримували інші профілактичні препарати, ступінь втрати працездатності був нижчим. Більш висока частка (%) днів з мігренню на місяць у порівнянні з відповідним показником для головного болю була з більшою ймовірністю пов'язана з відповіддю на лікування у вигляді зниження кількості днів з мігренню на місяць на ≥50%. Найбільш поширеними небажаними явищами були запор (20%), стомлюваність (7,1%) і тимчасове підвищення артеріального тиску (5,2%).

Джерело:

Journal of Neurology

Стаття:

The impact of anti-CGRP monoclonal antibodies in resistant migraine patients: a real-world evidence observational study

Автори:

Marta Torres-Ferrús і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: