EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
акне акне
акне акне

Що нового?

У новому клінічному керівництві Національного інституту охорони здоров'я та вдосконалення медичної допомоги Великобританії (NICE) представлені всебічні рекомендації щодо ведення пацієнтів з вугровою хворобою (також відомою як вульгарні (звичайні) вугри або акне), включаючи інформацію про причини та методи лікування цього захворювання, відомості про догляд за шкірою та, при необхідності, рекомендації щодо направлення пацієнтів до фахівців.

Вугрова хвороба, що спостерігається переважно в осіб молодого віку, — поширене захворювання шкіри, що характеризується появою уражень в області обличчя, грудей і спини. Лікування цього захворювання спрямоване на зниження його тяжкості, запобігання рецидивам та мінімізацію утворення рубців з урахуванням індивідуальних переваг пацієнта та характеристик захворювання. Стандартизація протоколів лікування має важливе значення через відмінності, що є в клінічній практиці, а терапія антибіотиками вимагає дотримання рекомендацій щодо застосування протимікробних препаратів з метою зниження ризику розвитку резистентності збудників. З урахуванням вищесказаного NICE оновив клінічні рекомендації щодо ведення пацієнтів з вугровою хворобою, дотримання яких дозволить забезпечити найкраще лікування та підтримку осіб із цим захворюванням.

Інформація та підтримка для пацієнтів з вугровою хворобою

Пацієнтам з вугровою хворобою слід надати чітку та індивідуально підібрану інформацію з таких питань: можливі причини розвитку захворювання, варіанти лікування (включаючи застосування безрецептурних препаратів), переваги та недоліки лікування, можливий несприятливий вплив захворювання, важливість дотримання режиму лікування та варіанти лікування у разі рецидиву захворювання . При необхідності до обговорення необхідної підтримки слід залучати батьків або осіб, які доглядають, особливо при роботі з пацієнтами, які мають когнітивні порушення.


Рекомендації щодо догляду за шкірою

Пацієнтам з вугровою хворобою рекомендують 2 рази на добу застосовувати безлужний синтетичний детергент (синдет) та уникати використання препаратів на олійній основі та комедогенних засобів для догляду за шкірою, включаючи зволожуючі та сонцезахисні креми та косметичні засоби. Крім того, необхідно підкреслити важливість щоденного демакіяжу і нагадати пацієнтам, що постійне роздратування та механічне видалення вугрів загрожує розвитком рубцевих змін на шкірі.

Дієта

Необхідно проінформувати пацієнтів, що достатніх доказів на користь певних дієтичних рекомендацій у лікуванні вугрової хвороби немає.


Напрямок до фахівця

Пацієнтів з фульмінантними акне (блискавичними або злоякісними вуграми) слід негайно направити на обстеження до фахівців дерматологічної лікарні протягом 24 годин. У разі невизначеності діагнозу, важких форм вугрової хвороби, утворення рубців та стійких пігментних змін шкіри слід направити пацієнта до національно акредитованого лікаря загальної практики з розширеними функціями або до команди фахівців, яку очолює дерматолог. Пацієнтів, у яких спостерігається психологічний дистрес або порушення психічного здоров'я, особливо за наявності суїцидальних думок або тяжких депресивних/тривожних розладів, слід по можливості направити до відповідного фахівця. Крім того, слід розглянути можливість лікування конкретного захворювання або направлення до відповідного фахівця у тих випадках, коли це захворювання або прийом лікарських препаратів у рамках його терапії сприяють появі акне.


Лікування вугрової хвороби

a. Варіанти терапії 1-ї лінії

Слід запропонувати пацієнтам з акне 12-тижневий курс терапії першої лінії з урахуванням тяжкості перебігу вугрової хвороби та індивідуальних переваг, наприклад, фіксовану комбінацію препаратів для місцевого застосування, таку як адапален з бензоїлу пероксидом або третиноїн з кліндаміцином, з урахуванням конкретної клінічної ситуації. Як альтернативний варіант при наявності протипоказань або небажанні пацієнта отримувати певні лікарські препарати можна розглянути призначення місцевої монотерапії бензоїлу пероксидом. При акне помірного та тяжкого ступеня у разі непереносимості або протипоказань до застосування пероральних антибіотиків можна розглянути питання про призначення альтернативних препаратів для прийому внутрішньо, наприклад триметоприму або макроліду, у складі комбінованої терапії.

b. Чинники, які слід враховувати під час консультації

Слід пам'ятати, що акне, незалежно від ступеня важкості, можуть стати причиною психологічного дистресу та проблем із психічним здоров'ям. Необхідно звернути особливу увагу пацієнтів на важливість повного проходження курсу лікування, ефект від якого може проявитися лише через 6–8 тижнів.

c. Чинники, які слід враховувати при виборі варіанта лікування

Необхідно враховувати тяжкість перебігу та тривалість акне, які є факторами ризику утворення рубців. На початку місцевої терапії слід дотримуватись особливої обережності, щоб звести до мінімуму подразнення шкіри. В рамках лікування акне необхідно обговорити належні методи контрацепції та уникати застосування тільки пероральних або місцевих антибіотиків. Якщо ізотретиноїн для прийому внутрішньо розглядається як варіант терапії в майбутньому, спочатку необхідно випробувати всі інші стандартні варіанти лікування.

Джерело:

National Institute for Health and Care Excellence

Стаття:

Acne vulgaris: management NICE guideline

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: