EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
surgery surgery
surgery surgery

Що нового?

Післяопераційна болезаспокійлива дія паравертебральної блокади і площинної блокади м'яза, що випрямляє хребет, залежить від області хірургічного втручання.

Згідно з результатами нещодавно проведеного мета-аналізу, встановлено, що при проведенні операції на органах грудної порожнини паравертебральна блокада (ПВБ) перевершує площинну блокаду м'яза, що випрямляє хребет (ПБМ), за післяопераційною аналгетичною дією. При проведенні операції на молочній залозі, післяопераційну аналгетичну дію ПВБ та ПБМ можна порівняти. Метою цього дослідження було вивчення післяопераційної болезаспокійливої ​​дії ПВБ у порівнянні з ПБМ при проведенні операцій на органах грудної порожнини та молочній залозі.

Було проведено систематичний пошук за базами даних EMBASE, PubMed, Science Direct, базою даних Кокрейнівської бібліотеки та пошуковою інтернет-платформою Web of Science. Основною кінцевою точкою була післяопераційна оцінка за шкалою болю, а додатковими кінцевими точками були обсяг отриманих опіоїдів, потреба в додатковому знеболюванні, післяопераційні нудота та блювання (ПОНБ) протягом 24 годин після операції та час, необхідний для завершення процедури блокади.

Після скринінгу відповідних повнотекстових статей було відібрано 10 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), які задовольняли критеріям включення для цілей цієї роботи. Загалом, 6 досліджень включали пацієнтів після операції на органах грудної порожнини та 4 дослідження – пацієнтів після операції на молочній залозі. Дослідження за участю пацієнтів, які перенесли операції на органах грудної порожнини, містили всі кінцеві точки, встановлені у цьому дослідженні. У той же час дослідження з даними операцій на молочній залозі не містили оцінок за шкалою болю при русі та відомостей про потребу додаткового знеболювання протягом 24 годин після операції.

ПВБ після операцій на органах грудної порожнини призводила до статистично значущого зниження наступних оцінок за шкалою болю: 0-1 година (середня різниця [MD] = -0,79), 4-6 годин (MD = -0,31) та 24 години (MD = - 0,42) у стані спокою; різке зниження оцінок за шкалою болю протягом 4-6 годин (MD = -0,47), 8-12 годин (MD = -1,09) та 24 годин (MD = -0,31) під час руху. Крім того, у групі застосування ПВБ було виявлено статистично значуще скорочення обсягу використання опіоїдів через 24 години після операції (MD = -2,74) та частоти використання додаткового знеболювання протягом 24 годин після операції (ОР = 0,53) порівняно з групою застосування ПБМ після операцій на органах грудної порожнини

Не повідомлялося про статистично значущі відмінності в оцінках за шкалою болю в стані спокою в різних часових точках після операції, а також обсяг отриманих опіоїдів через 24 години після операцій на молочній залозі. При проведенні операцій на органах грудної порожнини та молочної залози у групі ПВБ знадобився більш тривалий час для завершення процедури блокади, ніж у групі ПБМ. Статистично значущі відмінності між групами застосування ПВБ та ПБМ щодо частоти розвитку ПОНБ були відсутні. Таким чином, після операцій на органах грудної порожнини слід використовувати паравертебральну блокаду, а після операцій на молочній залозі рекомендується використання площинної блокади м'яза, що випрямляє хребет.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Postoperative analgesic effects of paravertebral block versus erector spinae plane block for thoracic and breast surgery: A meta-analysis

Автори:

Chang Xiong і співавт.

Коментарі (12)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: