EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

У пацієнтів з COVID-19 легкого та середнього ступеня тяжкості застосування комбінації софосбувіру та велпатасвіру забезпечує ефективну та швидку елімінацію вірусу та стримує прогресування захворювання.

Згідно з результатами багатоцентрового дослідження випадок-контроль, опублікованими в журналі Scientific Reports, у пацієнтів з легкою та середньою формою COVID-19 в поєднанні з інфекцією вірусу гепатиту C або без неї рання комбінована терапія софосбувіром і велпатасвіром безпечна та ефективна щодо швидкої елімінації коронавірусу та попередження прогресування захворювання. Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та впливу застосування комбінації софосбувіру та велпатасвіру на час кліренсу коронавірусу та клінічні результати.

До цього дослідження було включено 120 пацієнтів з коронавірусною інфекцією. З них 30 пацієнтів (з поєднаною інфекцією вірусу гепатиту C або без неї) отримували комбінацію софосбувіру та велпатасвіру, таблетки, у дозах 400 та 100 мг 1 р/добу протягом 9 днів (медіана лікування склала 6 днів) з початку зараження, а 90 пацієнтів із контрольної групи отримували стандартну терапію. Основною кінцевою точкою був вплив на кліренс вірусу, а додатковою кінцевою точкою – покращення клінічних результатів. Кожні 5-7 днів у пацієнтів брали мазки з носової порожнини для проведення аналізу на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції.

У період з 5 по 14 день після початку терапії софосбувіром/велпатасвіром кліренс вірусу відзначався у 83% пацієнтів, тоді як частота спонтанного кліренсу в контрольній групі склала 13%. У жодного з учасників групи терапії софосбувіром і велпатасвіром не було зареєстровано прогресування захворювання. У контрольній групі 24% пацієнтів була потрібна більш інтенсивна терапія (неінвазивна/інвазивна вентиляція легень або високопотокова оксигенація), а 1 пацієнт помер. У групі застосування комбінації софосбувіру та велпатасвіру серйозних небажаних явищ не відзначалося.

Таким чином, комбінована терапія софосбувіром та велпатасвіром ефективна для лікування COVID-19 легкого та середнього ступеня тяжкості.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Efficacy and safety of the sofosbuvir/velpatasvir combination for the treatment of patients with early mild to moderate COVID-19

Автори:

Vincenzo Messina і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: