EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Для прискорення зростання плоду та збільшення маси тіла дитини при народженні впровадження комплексної освітньої програми для майбутніх матерів на додаток до стандартних заходів є доцільним та ефективним.

У рандомізованому контрольованому дослідженні було встановлено, що проведення прегравідарної освітньої програми у жінок забезпечує позитивні результати з погляду зростання плода та маси тіла дитини при народженні. Мета дослідження полягала в оцінці того, як проведення освітньої програми у майбутніх матерів у період до зачаття впливає на зростання плода та масу тіла дитини при народженні.

У рамках дослідження 384 учасниці, що відповідали критеріям відбору, були рандомізовані в одну з двох груп: групу втручання (проходження освітньої програми для майбутніх матерів та отримання стандартної медичної допомоги; n = 189) або контрольну групу (отримання тільки стандартної медичної допомоги; n = 195) . Освітня програма включала відправку нагадувань, контроль стану здоров'я та медико-санітарне просвітництво жінок, які планують вагітність, у період до зачаття.

Зростання плоду оцінювали між 27-м та 30-м тижнями вагітності, використовуючи розрахункову масу плода, визначену на основі ультразвукових вимірювань. Масу тіла дитини реєстрували протягом 24 годин після пологів. Крім того, за допомогою структурованого опитувальника збирали дані про індекс маси тіла жінок, готовність до вагітності та демографічні показники. Після коригування групи втручання було виявлено збільшення маси тіла плода на 14% порівняно з контрольною групою.

Крім цього, у групі втручання стандартизоване середнє ставлення маси тіла до зростання дитини при народженні було на 0,16 вище порівняно з контрольною групою. Позитивний вплив на зростання плоду та масу тіла дитини при народженні, що спостерігається в досліджуваній популяції, дозволяє зробити висновок про необхідність розширення освітніх програм для матерів та інших умов, як на національному, так і на міжнародному рівні.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Preconception Maternal Mentoring for Improved Fetal Growth among Indonesian Women: Results from a Cluster Randomized Controlled Trial

Автори:

Hamam Hadi та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: