EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
хірургічне лікування хірургічне лікування
хірургічне лікування хірургічне лікування

Що нового?

Під час лапароскопічної хірургії застосування комбінації помірної нервово-м'язової блокади та блокади поперечного простору живота (TAPB) дозволяє ефективно знизити інтенсивність післяопераційного болю та забезпечити якість хірургічних умов, що можна порівняти з такою, що досягається при глибокій нервово-м'язовій блокаді.

Згідно з результатами рандомізованого клінічного дослідження, опублікованими в журналі BMC Anesthesiology, поєднання помірної нервово-м'язової блокади і TAPB під час планової лапароскопічної хірургії при колоректальному раку може забезпечити якість хірургічних умов, що можна порівняти з такою, що досягається при глибокій нервово-м'язовій блокаді. Крім того, застосування цієї комбінації полегшує біль протягом 4 годин після операції, дозволяє знизити обсяг споживання міорелаксантів та скоротити тривалість екстубації та тривалість перебування в палаті післянаркозного спостереження з використанням неостигміну як антагоніста міорелаксантів.

Мета дослідження, проведеного Fang Ke та співавт., полягала у визначенні того, чи забезпечує застосування комбінації помірної нервово-м'язової блокади та TAPB порівнянну якість хірургічних умов, як при глибокій нервово-м'язовій блокаді. Загалом 80 пацієнтів, яким була показана лапароскопічна хірургія з приводу колоректального раку, були рандомізовані в 2 групи: (i) контрольну групу (група D) на отримання глибокої нервово-м'язової блокади з числом м'язових посмикувань 0 у відповідь на чотирирозрядну стимуляцію рахунком ≥1 та (ii) основну групу (група M) на отримання помірної нервово-м'язової блокади (з числом м'язових посмикувань 1–3 у відповідь на чотирирозрядну стимуляцію) + TAPB.

Пацієнти в обох групах дослідження отримували однакову анестезію. Під час операції у пацієнток у групах D та M порівнювали відстань від крижового мису до шкіри пупка. Якість хірургічних умов оцінювали за 5-бальною порядковою шкалою. Оцінки інтенсивності болю визначали через 8 годин після операції. Відстань від крижового мису до шкіри пупка після пневмоперитонеуму у групі D (16,03 ± 2,17 см) та групі M (16,37 ± 2,78 см) була порівнянною.

Слід зазначити, що 95% довірчий інтервал для відмінності відстані від крижового мису до шкіри пупка між групами дослідження становив від -1,45 до 0,77 см. Відповідно до встановленої межі не меншої ефективності 1,5 см, інтервал від -1,45 до ∞ потрапляв до інтервалу від -1,50 до ∞, тому результат оцінки не меншої ефективності був визнаний задовільним. З погляду оцінки за хірургічною рейтинговою шкалою статистично значущих міжгрупових відмінностей не виявлено.

Доза рокуронія у групі D була статистично значуще вищою, ніж у групі M. У групі M відзначалося статистично значуще зниження оцінки інтенсивності болю через 8 годин після втручання порівняно з групою D. Таким чином, отримані дані вказують на те, що застосування помірної нервово-м'язової блокади у комбінації з ТАРВ є ефективним методом знеболення у пацієнтів, яким показана лапароскопічна хірургія з приводу колоректального раку.

Джерело:

BMC Anesthesiology

Стаття:

The effects of moderate neuromuscular blockade combined with transverse abdominal plane block on surgical space conditions during laparoscopic colorectal surgery: a randomized clinical study

Автори:

Fang Ke і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: