EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
компонент BA.4 омікрон-штаму компонент BA.4 омікрон-штаму
компонент BA.4 омікрон-штаму компонент BA.4 омікрон-штаму

Що нового?

Управління контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA) рекомендувало включити компоненти BA.4/5 омікрон-штаму коронавірусу до складу бустерних доз протикоронавірусних вакцин.

У заяві, опублікованій FDA 30 червня 2022 р., зазначено, що склад бустерних доз вакцин повинен бути змінений для включення до нього компонентів, що дозволяють проводити профілактику інфікування домінуючим в даний час високозаразним штамом коронавірусу, тобто компонентів BA.4 і BA.5 підштамів омікрон-штаму коронавірусу. По всьому світу вакцини проти COVID-19, схвалені FDA, дозволили врятувати тисячі життів і вплинули на здоров'я населення.

Доступні вакцини допомогли звести до мінімуму частоту настання несприятливих наслідків, таких як смерть і госпіталізація, пов'язаних з коронавірусною інфекцією. Однак результати післяреєстраційних спостережних досліджень вказують на те, що згодом ефективність захисту проти деяких штамів вірусу, зокрема омікрон-штаму, після первинної вакцинації знижується. Вірус SARS-CoV-2 суттєво еволюціонував, при цьому нещодавнє зростання захворюваності у всьому світі пов'язане зі швидким поширенням високозаразних штамів, таких як омікрон-штам вірусу.

Вкрай важливо мати в наявності ефективні та безпечні препарати для ревакцинації, які можуть забезпечити захист від нових штамів вірусу і запобігти несприятливим наслідкам коронавірусної інфекції. Після ретельного обговорення, що відбулося 28 червня 2022 року, більшість членів консультативного комітету проголосували за включення компонентів омікрон-штаму вірусу SARS-CoV-2 до складу вакцин, які вводитимуться у вигляді бустерних доз. Незважаючи на те, що початкові дози при ревакцинації допомогли відновити захист від розвитку тяжких форм захворювання та госпіталізації, пов'язаної із зараженням омікрон-штамом вірусу, результати досліджень вказують на зниження ефективності перших доз для ревакцинації з часом.

Виробникам вакцини проти COVID-19 було рекомендовано змінити поточний склад вакцин шляхом включення до них шиповидного (спайкового) білка BA.4 та BA.5 омікрон-штаму вірусу. Це сприятиме розробці бівалентної (двокомпонентної) вакцини для ревакцинації. Змінювати склад вакцин для первинної вакцинації виробникам рекомендовано не було. Це пов'язано з тим, що первинна вакцинація з використанням схвалених FDA вакцин забезпечує базовий захист від важких форм захворювання, викликаних циркулюючими штамами вірусу SARS-CoV-2.

Виробники вакцин вже повідомляли про дослідження модифікованих вакцин, що містять компоненти BA.1 омікрон-штаму вірусу. Виробники вакцин повинні надати результати відповідних досліджень на розгляд FDA для отримання дозволу на застосування модифікованих вакцин, що містять компоненти BA.4/5 омікрон-штаму вірусу. Виробники також отримають запит про проведення досліджень модифікованих вакцин, що містять компоненти BA.4/5 омікрон-штаму вірусу, оскільки отримані в цих дослідженнях дані можуть стати в нагоді в майбутньому, враховуючи розвиток пандемії.

Джерело:

FDA США

Стаття:

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Recommends Inclusion of Omicron BA.4/5 Component for COVID-19 Vaccine Booster Doses

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: