EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
педіатрія педіатрія
педіатрія педіатрія

Що нового?

Введення ІПП виключно у ВІТ, а не протягом всього перебування у лікарні, може принести більше користі дітям, які перебувають у критичному стані, особливо дітям молодшого віку.

Ретроспективне спостережне когортне дослідження показало, що використання інгібіторів протонної помпи (ІПП) виключно у відділенні інтенсивної терапії (ВІТ), на відміну від усього періоду перебування в лікарні, може принести більше користі дітям, які перебувають у критичному стані. Більше того, діти молодшого віку можуть отримати відносно велику користь від застосування омепразолу в порівнянні з дітьми старшого віку.

Fang-Fang Jiang та ін. провів це дослідження, щоб вивчити взаємозв'язок між призначенням ІПП під час госпіталізації та тривалістю перебування, а також смертністю. У дослідженні взяли участь 2269 пацієнтів-дітей ВІТ у віці від 0 до 18 років, у тому числі 1378 дітей, які приймали омепразол, і 891 дитини, які не приймали омепразол. Для оцінки впливу ІПП на смертність та інші наслідки під час госпіталізації були використані модель лінійної регресії, модель пропорційних ризиків Коксу, криві Каплана-Мейєра та псевдорандомізація.

Отримані результати вказують на помітний зв'язок між впливом омепразолу та скороченням часу перебування у відділенні реанімації (β-0,042), але збільшенням терміну перебування у стаціонарі поза ВІТ (β0,121). Хоча не було виявлено статистичної значущості зниження смертності при впливі омепразолу, у групі омепразолу спостерігалося незначне зниження тенденції до госпітальної смертності (відношення ризиків [HR] 0,726) та 28-денної смертності (HR 0,701).

Аналіз підгруп виявив більш очевидну тенденцію до зниження смертності серед дітей віком до 1 року, хоча й не статистично значиму. Крім того, вплив омепразолу тісно корелювався зі зниженням смертності у загальній підгрупі ВІТ. Отже, призначення ІПП виключно у педіатричному ВІТ, особливо пацієнтам молодшого віку, пов'язане зі скороченням терміну перебування у ВІТ, але збільшенням тривалості перебування у стаціонарі поза ВІТ, з незначним зниженням смертності.

Джерело:

European Journal of Clinical Pharmacology

Стаття:

The benefit of Omeprazole exposure on all-cause mortality and length of ICU/hospital stay might vary with age in critically ill pediatric patients: A cohort study

Автори:

Fang-Fang Jiang et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: