EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
бронхіальна астма бронхіальна астма
бронхіальна астма бронхіальна астма

Що нового?

Згідно з результатами метааналізу, опублікованими в журналі BMC Pulmonary Medicine, комбінована терапія монтелукастом та флутиказону пропіонатом ефективна для лікування кашльової бронхіальної астми (КБА) у дітей. Крім того, вона сприяла збільшенню обсягу форсованого видиху за 1 секунду (ОФВ1%), зниженню частоти розвитку рецидивів, а також зменшенню часу до полегшення кашлю та часу до вирішення кашлю без статистично значущого збільшення частоти розвитку небажаних реакцій у порівнянні з монотерапією флутиказоном. Метою дослідження була оцінка ефективності та безпеки комбінованої терапії монтелукастом та флутиказону пропіонатом у порівнянні з монотерапією флутиказону пропіонатом при КБА у дітей.

Пошук релевантних досліджень проводили в таких електронних базах даних, як China National Knowledge Infrastructure (CNKI), PubMed, Embase, WanFang та China Science and Technology Journal Database (CQVIP). Критеріями включення досліджень були: (i) включення пацієнтів з діагностованою варіантною бронхіальною астмою віком до 18 років; (ii) порівняння застосування флутиказону пропіонату та комбінації монтелукасту та флутиказону пропіонату; (iii) рандомізовані контрольовані дослідження (РКД); та (iv) оцінка як мінімум одного з наступних показників: час до полегшення кашлю, ефективність лікування, оцінка виразності кашлю, частота розвитку рецидивів кашлю, час до вирішення кашлю, відсоток від прогнозованої максимальної швидкості видиху (МШВ%), ОФВ% та небажані реакції .

Категоріальні змінні аналізували шляхом визначення відношення ризиків (ВР) та 95% довірчого інтервалу (ДІ), а безперервні змінні— шляхом визначення виваженої різниці середніх (ВРС) та 95% ДІ. Був виконаний аналіз гетерогенності з використанням Q-критерію Кокрейну та критерію I2, а також аналіз чутливості та оцінка систематичної помилки, пов'язаної з похибкою відбору публікацій. Результати 9 досліджень, включених у метааналіз, свідчили про високу загальну ефективність застосування комбінації флутиказону пропіонату та монтелукасту (зокрема, щодо зниження частоти розвитку рецидивів кашлю) порівняно із застосуванням флутиказону пропіонату.

У групі комбінованої терапії спостерігалося статистично значуще менший час до полегшення та вирішення кашлю, а також більш виражене покращення ОФВ1% порівняно з групою монотерапії. Таким чином, застосування комбінації монтелукасту та флутиказону пропіонату можна вважати відносно ефективною та безпечною схемою лікування КБА у дітей.

Джерело:

BMC Pulmonary Medicine

Стаття:

An efficacy and safety evaluation of montelukast + fluticasone propionate vs. fluticasone propionate in the treatment of cough variant asthma in children: a meta-analysis

Автори:

Zhengbo Wei та Sheng Li

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: