EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Оцінка болючого зап'ястно-п'ясткового виступу за допомогою магнітно-резонансної томографії Оцінка болючого зап'ястно-п'ясткового виступу за допомогою магнітно-резонансної томографії
Оцінка болючого зап'ястно-п'ясткового виступу за допомогою магнітно-резонансної томографії Оцінка болючого зап'ястно-п'ясткового виступу за допомогою магнітно-резонансної томографії

Що нового?

Набряк кісткового мозку (НКМ) у шилоподібній кістці або зап'ястно-п'ястковому виступі часто спостерігають на МРТ-знімках у пацієнтів з болем у тильній стороні зап'ястя. 

Згідно з результатами дослідження, нещодавно проведеного дослідниками медичного коледжу Сідні Кіммела, набряк кісткового мозку (НКМ) у шилоподібній кістці або зап'ястно-п'ястковому виступі постійно спостерігають на МРТ-знімках у пацієнтів з болем у тильній стороні зап'ястя. Доведено, що МРТ є ідеальним методом підтвердження НКМ. Основна мета цього дослідження полягала в оцінці закономірностей результатів, отриманих методом МРТ, місця з'єднання зап'ястно-п'ясткового виступу та сухожилку короткого променевого розгинача зап'ястя (КПРЗ) у пацієнтів із посттравматичним болем зап'ястя або болем, спричиненим надмірним навантаженням.

Загалом було відібрано 84 МРТ-знімків зап'ястно-п'ясткового виступу (що були зроблені у період із грудня 2006 р. по червень 2015 р.), та проведено аналіз: виду зап'ястно-п'ясткового виступу на МРТ; НКМ; місця з'єднання; наявності тендосиновіту/тендиніту сухожилка КПРЗ, та з'єднання сухожилка КПРЗ. У 68 пацієнтів був означений біль у зап'ясті.

У 21 % учасників виявлено зрощення зап'ястно-п'ясткового виступу, у 35 % — зрощення з частковою коаліцією, та у 44 % — із шилоподібною кісткою. У 64 % пацієнтів спостерігали регіонарний НКМ, у 50 % випадків нестійкого виступу та 78 % стійкого виступу спостерігали НКМ. У 20 % випадків сухожилок КПРЗ був з'єднаний із зап'ястно-п'ястним виступом, у 35 % — з'єднаний із третьою п'ястковою кісткою, а у 45 % мав обидва з'єднання. НКМ відповідного з'єднання був виявлений у 35, 66 та 71 % пацієнтів. Біль на тильній стороні зап'ястя був пов'язаний із НКМ, про що свідчить НКМ у зап'ястно-п'ястковому виступі, виявлений у 75 % пацієнтів. Результати МРТ вказують на наявність набряку кісткового мозку.

Джерело:

Skeletal Radiology

Стаття:

MRI of a painful carpal boss: variations at the extensor carpi radialis brevis insertion and imaging findings in regional traumatic and overuse injuries.

Автори:

Mika T. Nevalainen та співавтори

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: