EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Для екстреного полегшення вираженого зубного болю пацієнтам можуть бути рекомендовані Новафен та Ібупрофен.

У недавньому рандомізованому контрольованому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі «Iranian Endodontic Journal», було показано, що ібупрофен і новафен (НПЗП) є ефективним вибором для полегшення болю у пацієнтів з симптоматичним незворотнім пульпітом, особливо коли невідкладна ендодонтична терапія неможлива. Ali Eslambol Nassaj et al. прагнули оцінити ефективність полегшення болю за допомогою чотирьох знеболювальних препаратів - ібупрофену, новафену, мефенамінової кислоти і целекоксибу у пацієнтів, які страждають на симптоматичний незворотній пульпіт, до проведення невідкладних ендодонтичних втручань.

У клінічному дослідженні взяли участь 117 пацієнтів (76 жінок і 41 чоловік, середній вік 30,29 років), які відчувають біль середньої та високої тяжкості на тлі симптоматичного незворотного пульпіту і потребують невідкладного ендодонтичного лікування. Добровольців розподілили в групи застосування новофену, мефенамінової кислоти, целекоксибу або ібупрофену (всього чотири групи). Для оцінки рівня болю до та через годину після прийому анальгетика використовували візуальну аналогову шкалу (ВАШ).

Ефективність анальгетиків оцінювали за допомогою бінарної логістичної регресії. Ібупрофен показав найвищу аналгетичну ефективність, за ним слідував Новафен, призводячи до значно більш вираженого зниження оцінок болю порівняно з мефенаміновою кислотою та целекоксибом. Вихідні оцінки болю визнали прогностичним чинником ефективності анальгетиків. Вік і стать добровольців не мали істотного впливу на ефективність аналізованих анальгетиків.

Джерело:

Iranian Endodontic Journal

Стаття:

Comparative Efficacy of Analgesics for Pain Relief in Patients with Symptomatic Irreversible Pulpitis Prior to Emergency Endodontic Treatment: A Randomized Controlled Trial

Автори:

Ali Eslambol Nassaj et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: